Bijela kuća u Vašingtonu

Na stogodišnjicu podizanja srpske zastave dolaze i zvaničnici Srbije i Srpske

14:15, 05.07.2018.
Izvor: Srpskainfo.com
Thumbnail
Stogodišnjica podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće biće obilježena nizom manifestacija koje će u Vašingtonu biti održane od 25. do 28. jula.

Kako saznaje “Politika”, ovom važnom jubileju trebalo bi da prisustvuju premijer Srpske Željka Cvijanović, premijer Srbije Ana Brnabić i šef diplomatije Ivica Dačić.

Prvi put će u obilježavanje nekog jubileja važnog za Srbiju, ali i SAD, biti uključena i američka administracija, pa bi to mogla da bude i dobra prilika za susret srpskih i američkih zvaničnika.

Prema saznanjima “Politike”, postoji i inicijativa upućena američkom potpredsjedniku Majku Pensu da primi zvaničnike Srbije.

Godišnjica podizanja srpske zastave, ali i čestitka povodom američkog Dana nezavisnosti, bili su nova prilika da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovi poziv Donaldu Trampu da posjeti Srbiju.

Prvi put srpska zastava zavijorila se na Bijeloj kući 28. jula 1918. godine. Tadašnji američki predsjednik, Vudro Vilson izdao je saopštenje američkom narodu, koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama. Srpska zastava je podignuta iznad Bijele kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD.

U tom saopštenju Vudro Vilson, kaže: "U nedjelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, prije nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja riješenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta protjerali Austrijance i nakon što su Njemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost".

Vilson je tada pozvao američki narod da se povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosjećenje sa “ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svijetom”.