Na sastanku u Briselu potvrđena podrška EU zapadnom Balkanu

08:47, 17.02.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
EU je odlučna da ojača podršku političkim, privrednim i društvenim promjenama u regionu, najavljeno je na neformalnom sastanku i večeri u Briselu lidera EU i predstavnika zapadnog Balkana.

Na sastanku, kojem je sinoć prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, potvrđena je nedvosmislena podrška i posvećenost rukovodstva EU Zapadnom Balkanu, te ponovljeno da je cilj snažna, stabilna i ujedinjena Evropa.

Razgovarano je o novoj metodologiji pristupanja za zemlje Zapadnog Balkana i otpočinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U saopštenju se navodi da je Komšić prisustvovao ovom sinoćnjem sastanku, koji je održan na poziv predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

Večeri su prisustvovali i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen, te visoki predstavnik za spoljne poslove i politiku bezbjednosti i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj.

Prisustvovali su i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, ministar inostranih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rama.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i ostalim učesnicima neformalne večere u Briselu, u kojem ih je obavijestio da trenutno predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime Predsjedništva BiH.

Dodik je izrazio žaljenje zbog činjenice da se propustila prilika da se i na tom skupu čuje legitiman glas iz BiH, jer je mnogo tema koje su važne za region i koje ne trpe odgađanje, a o kojima je neophodno čuti legitimno mišljenje iz BiH.