Na ovoj fotografiji se ne nalazi “lijek” protiv korone

  • 06.04.2020. 11:38

Društvenim mrežama širom svijeta proteklih dana cirkulišu brojne netačne objave da je pronađen lijek za bolest Covid-19, uzrokovanu novim koronavirusom (SARS—CoV-2). Jedna od viralnih objava koja se proširila širom svijeta stigla je i do naše regije.

“Pronađen lijek u Francuskoj…….testiran na ljudima i nakon 6 dana potpuno ozdravljenje”, poruka je to samo jednog Facebook korisnika koja je podijeljena preko 1000 puta uz fotografiju koja zapravo prikazuje test na novi koronavirus koji je razvila Južna Koreja. Sporna fotografija naslovna je fotografija ovog teksta, a objava je arhivirana ovdje.

Informacije o kompletu za testiranje moguće je pronaći na službenim stranicama furme koja ga proizvodi.

Kako su ranije pisali brojni portali specijalizovani za provjeru činjenica, fotografija istog kompleta za testiranje dijeljena je širom svijeta uz netačnu informaciju da je riječ o lijeku.

Francuski AFP tako je zabilježio širenje ove dezinformacije na Tajlandu, ali i u Indiji. Indijski portal Indiatoday takođe je raskrinkao netačne informacije koje su se širile uz identičnu fotografiju. Društvenim mrežama u Indiji širila se dezinformacija da je prikazani komplet za testiranje “lijek kojeg su izumili Amerikanci”.

Dezinformacije o lažnim lijekovima i njihovo širenje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica po ljudsko zdravlje.

(Faktograf)

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник