Ruski analitičar tvrdi

Na ovim mjestima bi mogao početi Treći svjetski rat

  • 08.08.2018. 17:12

Zamjenik predsjednika Akademije ratnih nauka i ruske artiljerije, pukovnik Konstantin Sivkov, izdvojio je mjesta gdje bi lokalni sukobi mogli da prerastu u Treći svjetski rat.

U svom članku objavljenom u časopisu "Military-industrial Courier", Sivkov opisuje svoj stav da se vojni sukobi intenziviraju zbog pogoršanja regionalnih tenzija i to od strane zapadnih sila.

"Jedan okidač mogao bi biti pojava kurdske države uz separaciju dijela Iraka i Sirije", upozorio je stručnjak.

Sivkov takođe ne isključuje da bi unutrašnji problemi velikih zemalja, na primjer Turske, mogli izazvati građanske ratove. Prema njegovim riječima "postoji mogućnost agresija SAD, Izraela, zemljama NATO i njihovih saveznika monarhija Persijskog zaliva protiv Irana".

"Ovo bi bio rat na lokalnom nivou", piše Sivkov uz upozorenje da nastavak iranskog nuklearnog i raketnog programa ili početak vojnog sukoba između Teherana i jedne od ključnih zemalja Persijskog zaliva, vjerovatno Saudijske Arabije.

"Geopolitička osnova ovih i drugih sukoba biće protivljenje Saudijskoj Arabiji i SAD s jedne strane, te Kini i Iranu s druge strane, za dominaciju u regiji", dodao jej ruski analitičar.

Konkretno, Sivkov je kao na druga potencijalna žarišta ukazao na rat u Avganistanu gdje bi Kina mogla da se umiješa, zatim dijeljenje sfera uticaja na Arktiku i posvećenost nekih zemalja Južne Amerike oslobađanju od američkog uticaja.

Prema riječima ovog analitičara, u Aziji glavni izvori srednjoročnih vojnih tenzija leže na Korejskom poluostrvu, između Japana i Kine oko spornih ostrva, te između Japana i Rusije oko Kurilskih ostrva, kao i pitanje Tajvana.

Sivkov je inače poznat po svojim tvrdnjama da je američka vojna snaga inferiorna u odnosu na rusku i po svojim hiperdramatičnim vojnim prijedlozima.

Naime, u februaru ove godine Sivkov je predložio gradnju termonuklearne rakete po cijeni od 210 milijardi dolara kako bi se spriječila prijetnja od udara asteroida.

U više navrata je preporučio raspoređivanje oružja za masovno uništenje kako bi se Rusija suprotstavila SAD.

Osim toga je tvrdio da Rusija mora graditi tako moćne nuklearne bojeve glave da bi mogle pokrenuti katastrofalne geofizičke procese na američkoj teritoriji kao što je aktiviranje vulkana Jeloustoun.