Trgovina ljudima

Na farmama kanabisa u Londonu rade djeca  

  • 21.08.2018. 21:55

Stotine, a možda i hiljade djece rade kao robovi na farmama za gajenje kanabisa u Londonu i oni su žrtve trgovine ljudima, upozorili su stručnjaci.

Prema zvaničnim podacima, u Velikoj Britaniji je od 2016. do juče otkriveno 314 ilegalnih farmi kanabisa, skoro jedna na svaka dva dana.

Kako prenosi London ivning standard pozivajući se na dokumenta Skotland jarda, kriminalne bande angažuju decu da im vode farme i štite ih od konkurencije.

"Postoji vrlo emotivan i ljudski momenat pri svakom otkrivanju farme kanabisa jer se na njima gotovo po pravilu uvek pronalaze djeca koja su eksploatisana i žive u opasnoj situaciji. Uglavnom je riječ o žrtvama trgovine ljudima, djeci i tinejdžerima iz Vijetnama, koje bosovi angažuju da im čuvaju farme. Sreli smo mnogo djece koja su bila angažovana da čuvaju imanje - rekao je glavni detektiv Li Hil.

Kloi Seter, šefica organizacije ECPAT, koja se bori protiv trgovine decom, ističe da velika većina uživalaca marihuane nije svesna kako izgleda lanac kojim se ova droga doprema na tržište i da bi o tome trebalo da razmisle u budućnosti.

"Ranjivi mladi ljudi tretiraju se kao kriminalci umjesto kao žrtve modernog ropstva, zbog čega su dodatno traumatizovani i zbog čega je teško pridobiti njihovo povjerenje," kaže ona.

Policija je do sada pronalazila ilegalne farme marihuane u svim dijelovima Londona, ali najviše ih je bilo u Krojdonu, u južnom dijelu britanske prestonice.

"Logično je da u Krojdon bude najviše farmi za proizvodnju marihuane jer u njemu ima najviše nasilja i najveća je aktivnost bandi. Većina ovih bandi dio je organizovanog kriminala. Ranije je najviše farmi bilo u industrijskim zonama, a danas ih sve češće ima na tavanima stambenih četvrti," dodao je Hil.

Džejkob Sobik, portparol Anti-Slavery International, vodeće nevladine organizacije koja se bori protiv dječjeg ropstva, kaže da su vrlo zabrinjavajući navodi o stotinama djece i mladih koji su zahvaljujući trgovcima ljudima završili u Londonu, gde ih eksploatišu nemilosrdne kriminalne bande.

U Britaniji je 2017. otkriveno preko dvije hiljade djece koja su žrtve trgovine ljudima. To je za 66 odsto više nego 2016. Većina je angažovana za pružanje seksualnih usluga, prisilan rad na farmama ili neku drugu vrstu služenja.

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок