Kao na Bliskom istoku

Muslimanska djeca na školskoj priredbi u SAD pozivaju na džihad 

18:03, 07.05.2019.
Izvor: Alo
Thumbnail
Muslimansko-američko društvo je došlo pod udar javnosti nakon što se pojavio snimak na Fejsbuku, gdje su prikazana djeca u palestinskim šalovima, koji igraju i pejvaju "odseći ćemo im glave" i "podvrgnuti ih vječnoj torturi".

Filadelfijska komisija za međuljudske odnose pokrenula je istragu o događaju u lokalnom centru muslimanskog američkog društva nakon što je video snimak, za koji se kaže da je snimljen tokom proslave prošlog mjeseca objavljen na internetu.

Klip prikazuje djecu u palestinskim šalovima kako plešu i sinhronizuju usne na revolucionarnu pjesmu, koju često koriste islamističke grupe, piše Tajms of Izrael. Prema organizaciji MEMRI, koja je pustila video, stihovi govore o "osvajanju naših obala i uništavanju izdajnika" kao i o tome da "teku reke mučenika".

U spotu je takođe prikazano nekoliko djevojaka koje pjevaju stihove, uključujući: „Odseći ćemo im glave i osloboditi žalosnu i uzvišenu džamiju Al-Aksa (Jerusalemsko svetište, koje prisvajaju i Jevreji i Palestinci)“.

Video je prvi put postavljen na Fejsbuk nalog MAS Philadelphia, navodi se u izvještajima, ali je kasnije uklonjen. 

Muslimanska organizacija je osudila njegov sadržaj i distancirala se od kontroverzne predstave, izrazila svoju nultu toleranciju prema govoru mržnje i insistirala na tome da “iza entiteta” stoji “odvojeni entitet” koji iznajmljuje lokaciju. Video iz škole “postavljen je na stranicu bez provjere sadržaja”, kaže se u izjavi.

„Školski odbor nas je obavjestio da je odmah preduzeo mjere i otpustio osobu zaduženu za program. Pored toga, oni će formirati lokalnu komisiju koja će pomoći za kontrolu budućih predstava“, tvrdi MAS.

Incident je izazvao osudu od strane Lige za borbu protiv govora mržnje, koja je oštro kritikovala indoktrinaciju dece.