Švedska 

Muslimanka odbila da se rukuje i dobila odštetu

  • 16.08.2018. 18:05

Jedna švedska muslimanka dobila je odštetu na sudu nakon što je njen intervju za posao prekinut jer nije željela da se rukuje sa muškim poslodavcem.

Farah Alhadžeh (24) prijavila se za posao prevodioca u jednoj prevodilačkoj agenciji i na početku intervjua odbila je da se rukuje sa muškim poslodavcem zbog vjerskih razloga. 

Ona je umjesto toga stavila ruku na srce, javio je Bi-Bi-Si. 

Sud u Švedskoj donio je odluku da je kompanija provodila diskriminaciju protiv nje i naredila je da joj isplati sumu od 40 hiljada kruna, odnosno oko 4.350 dolara. 

Neki muslimani izbjegavaju fizički kontakt sa pripadnicima suprotnog pola, osim ako se radi o članovima najuže porodice. 

Švedska kancelarija ombudsmana za diskriminaciju, koja je zastupala 24-godišnju Farah Alhadžeh, saopštila je da je presuda uzela u obzir "interese poslodavca, pravo pojedinca na tjelesni integritet i važnost očuvanja vjerskih sloboda". 

Prevodilačka agencija u Upsali, u kojoj je Farah Alhadžeh podnijela aplikaciju za posao, saopštila je da se od njenog osoblja traži da jednako tretiraju žene i muškarce i da nije mogla da dozvoli odbijanje rukovanja na osnovu pola. 

Sud je saopštio da kompanija opravdano zahtijeva jednak tretman za oba pola, ali da to ne treba da bude samo u formi rukovanja. 
 

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.