FBI pokrenuo i istragu

Musliman lagao o religiji i oženio se, žena posumnjala kad je našla pasoš

  • Извор: Телеграф
  • 01.12.2021. 09:40

FBI je pokrenuo istragu zbog muslimana koji se predstavljao kao ortodoksni Jevrejin da bi se oženio, a zatim je tvrdio da je radnik državne bezbjednosne agencije (NSA) nakon što ga je porodica razotkrila.

Elija Havila (23), čije je pravo ime Ali Hasan Havila i koji je porjeklom iz Libana, već je živio u Teksasu kada je ušao u onlajn vezu sa Sali, Jevrejkom sirijskog porjekla koja je živjela u Bruklinu u Njujorku.

U onome što se čini kao zaljubljeni trenutak ludila, Haliva je nastavio da izmišlja čitavu pozadinu u vezi sa svojim nepostojećim jevrejskim korjenima nakon što je njegova nova nevjesta postala sumnjičava u vezi sa njegovom prošlošću.

Rekao je da je postao opsjednut jevrejskom religijom tokom usamljenih tinejdžerskih godina na selu u Libanu i da je probao da se preobrazi, ali da ga je sinagoga odbila.

On je bio porjeklom iz južnog libanskog grada Tira i rođen je u šiitskom muslimanskom domaćinstvu. Međutim, ništa od ovog nije spomenuo kada je njihova veza počela da se razbija i postajala sve ozbiljnija, prenosi Daily Mail.

Otišao je toliko daleko da je naučio hebrejski kako bi recitovao jevrejske molitve.

Havila i Sali su se na kraju vjenčali u Njujorku, ali nekoliko nedjelja poslije vjenčanja, mlada je postala sumnjičava nakon što je pronašla njegov libanski pasoš u kojem se nalazi njegovo arapsko ime.

Odmah je rekla porodici i prijateljima, koji su pozvali vlasti, a Sali je smještena u sigurnu kuću.

FBI sada istražuje ne samo navodnu obmanu, već i Haviline tvrdnje da je radio kao agent za NSA i da je čak napravio "lažno pismo" od saradnika u agenciji da dokaže da je zaposlen.

Istražuje se i da li je možda u zemlju ušao ilegalno, a nadležni kažu da ne postoje sugestije da je umiješan u neko terorističko ponašanje.

Rekao je da je je tvrdio da je agent NSA nakon što je žena pronašla njegov pasoš.

- Kada je vidjela podatke, morao sam nešto da izmislim, rekao sam joj da sam NSA i da sam na misiji - rekao je Havila.

FBI se uključio nakon što su se pojavile sumnje da bi on mogao da radi za terorističku grupu koja je namjeravala da se infiltrira u jevrejsku zajednicu. Hezbolah ima sjedište u južnom Libanu.

Havila je rekao da nije imao namjeru da povrijedi svoju suprugu Sali, ali da sada žive razdvojeno.

- Ukoliko želi, može da mi da drugu šansu. Ukoliko ne želi, ne krivim je. Samo želim da zna da je ona ljubav mog života - poručio je Havil.

(Telegraf)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)