Frankfurt

Muškarac porijeklom iz Afrike gurnuo dječaka pod voz

  • 30.07.2019. 15:01

Četrdesetogodišnji muškarac porijeklom iz Afrike, tačnije iz Eritreje, gurnuo je dječaka i njegovu majku pod voz. Majka je uspjela da se izvuče, ali je osmogodišnji dječak podlegao povredama.

Muškarac koji je uhvaćen nakon napada živi u Švicarskoj, a njemački mediji su ga ranije spominjali u kontekstu scene krijumčara droga. 

Eritrejac koji je u ponedjeljak na glavnoj željezničkoj stanici u Frankfurtu pod voz gurnuo majku i osmogodišnje dijete pri čemu je dječak poginuo, i sam je trostruki otac i od 2006. živi u Švicarskoj, priopćilo je državno tužilažtvo u Frankfurtu na Majni u utorak.

"Osumnjičeni 40-godišnji Eritrejac trostruki je otac s prebivalištem u Švajcarskoj i nije bio pod uticajem droga ili alkohola. Protiv njega je podignuta optužnica zbog ubistva", izjavila je Nađa Niesen iz Državnog tužilaštva u Frankfurtu.

Vlasti polaze od toga da je u pitanju psihičko oboljenje osumnjičenog koji se dosad nije izjasnio o eventualnom motivu.

"Daljnja vještačenja bi trebala dati precizniju sliku o psihofizičkom stanju počinitelja", saopštila je Niesen.

Kako je dalje saopšteno, osumnjičeni nije poznavao osmogodišnju žrtvu, majku žrtve kao ni treću osobu, 78-godišnju ženu koju je takođe pokušao gurnuti pod dolazeći voz.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer prekinuo je odmor i trenutno se savjetuje sa bezbjednosnim funkcionerima saveznih pokrajina.

Nekoliko političara je zatražilo više sigurnosne standarde na željezničkim stanicama poput uvođenja dozvole ulaza na perone samo za osobe koje posjeduju kartu.

Njemačke željeznice, međutim, smatraju da bi takve mjere, s obzirom na više od 5.600 željezničkih stanica u Njemačkoj, koštale državu milijarde, uzrokovale bi gužve i na kraju ne bi garantovale potpunu sigurnost.

I Njemački sindikat policajaca (GdP) ocijenio je da ni više policijskog osoblja na stanicama ne bi moglo spriječiti takvo zlodjelo.

Potpredsjednik GdP-a Joerg Radek je istovremeno upozorio i na moguće ponavljanje ovakvih zločina.

Njemački mediji su prije toga osumnjičenog spominjali u kontekstu scene krijumčara droga u blizini frankfurtske glavne željezničke stanice koja je u rukama bandi iz Eritreje i Somalije, ali se zasad ne zna zašto je osumnjičeni s prebivalištem u Švicarskoj boravio u Frankfurtu.

Za utorak poslijepodne u Frankfurtu je zakazana komemoracija za ubijenog dječaka, a njegova smrt u medijima je izazvala brojne rasprave o odnosu prema izbjeglicama.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок