Japanac ponovo pozitivan

Muškarac (70) po drugi put zaražen virusom korona: Stručnjaci upozoravaju na drugi val

  • 17.03.2020. 14:45

Čovjek iz Japana koji je prethodno bio zaražen, a potom se oporavio, ponovo je pozitivan na Covid-19. Ovo je drugi takav slučaj zabilježen u Japanu, dok iz Kine stižu navodi o osobama koje su ponovno oboljele.

Riječ je o muškarcu od sedamdeset i nešto godina, kod kojeg je virus detektiran polovinom februara. On je bio jedan od putnika na kruzeru "Diamond Princess", koji je tada bio u karantinu. Oboljeli muškarac bio je u izolaciji u Tokiju sve do 2. marta kada je dobio potvrdu da je zdrav i vratio se kući. Simptomi su se, nažalost, vratili u vidu temperature od 39 stepeni, a u bolnici su mu testiranjem potvrdili da ponovno boluje od Covid-19.

On nije prvi takav slučaj zabilježen u Japanu. Nedavno je žena iz Osake testirana kao pozitivna na virus korona, i to drugi put, nakon što je bila bolesna krajem januara. Tri sedmice nakon napuštanja bolnice, grlo joj je oteklo i osjetila je bol u grudima. Slični navodi stižu i iz Kine gdje su doktori upozorili da postoji vjerovatnost da se izliječeni pacijenti mogu ponovno zaraziti.

Iako svi pacijenti oboljeli od Covid-19 kasnije steknu antitijela, čini se da kod pojedinaca ona ne potraju, kako je istaknuo Zan Kuingian, direktor Odjela za prevenciju i liječenje upale pluća bolnice u Pekingu. Naučnici nastoje podrobno ispitati novi virus te još nema temeljnih dokaza da je zaista moguće oboljeti od Covid-19 više od jednom.

Postoji pretpostavka da kod nekih ljudi test zakaže pa se pokažu negativnim na virus korona jer on ne bude detektiran u nosu ili grlu, ali opstane u plućima. Ako je ova teorija tačna, virus može provesti neko vrijeme u organizmu bez simptoma pa se pokazati tek kada dospije u pluća.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина