Ljekari upozoravaju

Možete se zaraziti i putem platnih kartica, a evo čime je najbolje da ih brišete

  • 31.03.2020. 14:08

Ljekar upozorova da bi trebalo da dezinfikujemo bankovnu karticu jednom sedmično kako bismo zaustavili širenje korona virusa, piše Sun.

Doktor Čik Emeagi, direktor klinike za estesku hirurgiju "Hampstead", ističe da mikrobi mogu dovoljno dugo da prežive na površini čitača kartica tako da se prilikom plaćanja računa prenesu na vašu karticu.

On je naglasio da je taj rizik nizak, a potom otkrio da mikrobi mogu da se zadrže i na mnogim stvarima i predmetima koje svakodnevno koristimo.

- Kako mnoge osobe koriste isti čitač kartica, mogu da zamislim scenario u kom bi vaša kartica mogla biti kontanimirana mikrobima. Mikrobi se mogu sakriti u šupljinama, odnosno predmetima kao šti su satovi, prstenje, bankovne kartice, kovanice i papirne novčanice. Važno je napomenuti da je mogućnost inficiranja korona virusa putem vaše kartice mala, ali teoretski je moguće - naglašava Emagi.

Dodirivanjem bilo koje kontaminirane površine može da se prenese virus.

- Korišćenje kreditne kartice slično je dodirivanju bilo koje druge površine - kvake na vratima, stepeništa, gilendera i slično. Na bilo kojoj površini mogu da se sakriju bakterije i virusi - dodaje.

Doktor je za "Mail online" rekao da bi bankovne kartice trebalo čistiti maramicama za dezinfekciju, posebno one koje redovno koristite, a kada je riječ o nakitu najbolje bi bilo da ga operete toplom vodom i sapunom.

Kreditne kartice, plastične i metalne, napravljene su da budu vodootporne. Vaša kartica takođe bi trebalo da može da podnese čišćenje proizvodima kao što su izbjeljivač, sirće ili alkohol. Ipak, nije preporučivo natapanje kartica u bilo kakve korozivne tečnosti, ali ovlaš brisanje maramicama ili alkoholom neće ih oštetiti. Nije dobro čistiti kartice bilo kojim abrazivom.

Iako se još uvijek sprovode studije kako bi se otkrilo više detalja o prenošenju novog virusa korone, dosadašnja istraživanja sugerišu da virus može da opstane u vazduhu do tri sata, ali samo u bolnicama gdje se koriste uređaji za koncentraciju kiseonika, na kartonu 24 sata, a na plastici ili nerđajućem čeliku 72 sata.

- Ukoliko pravilno perete ruku, smanjujete rizik od infekcije korona virusa ukoliko dodirujete predmete kao što su kovanice, novčanice ili bankovne kartice - saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.