Traži se ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH

Moskva traži glasanje o rezoluciji u četvrtak

  • Извор: РТРС
  • 20.07.2021. 08:59

Rusija je od Savjeta bezbjednosti UN zatražila da se u četvrtak, 22. jula, održi glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH do 31. jula naredne godine, izjavile su danas diplomate.

Јedan od neimenovanih diplomata rekao je agenciji Frans pres da je zahtjev Rusije da se glasanje održi u četvrtak i da to treba da potvrdi Francuska, koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti UN.

Rusija i Kina podijelile su članicama Savjeta bezbjednosti UN prošle sedmice nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH.

U nacrtu rezolucije navedeno je da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu je podržano imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Zapadne diplomate smatraju da Moskva i Peking možda neće dobiti minimalnu podršku devet od 15 glasova za odobrenje rezolucije, a da pri tom neka od stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN ne uloži veto.