START

Moskva spremna za pregovore o smanjenju naoružanja

  • 16.02.2019. 15:38

Moskva je spremna za pregovore o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja /START/ čiji rok ističe za dvije godine, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin u više navrata je rekao da je spreman za pokretanje razgovora o produženju novog START-a. Sporazum ističe 2021. godine i pošto vrijeme leti mi smo sugerisali SAD da treba pokrenuti pregovore zbog razjašnjavanja određenih pitanja za koja smo izrazili zabrinutost", kaže Lavrov. 

Šef ruske diplomatije je objasnio da su zabrinutosti usmjerene na odluku SAD da denuklearizuje određene podmornice na nuklearni pogon i teže bombardere. 

"U sporazumu je navedena ta vrsta denuklearizacije. Do sada nisu pokretane konsultacije, mada mi nastavljamo sa svojim naporima", kaže Lavrov. 

Ministar spoljnih poslova Rusije naglasio je da Moskva nema ništa protiv inicijative EU za održanje stabilnosti u Crnom moru, ali da bi Brisel trebalo da poštuje regionalne strukture. 

Prema riječima Lavrova, zapadne zemlje žele da sprovedu sopstvena pravila za tumačenje Konvencije o hemijskom naoružanju. 

"Oni ne žele da se međunarodno pravo primjenjuje kao što je to definisano Konvencijom o hemijskom oružju, već žele da koriste svoje regulative u tumačenju Konvencije", dodaje Lavrov. 

Ruska novinska agencija TASS podsjeća da je Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja u januaru preporučila da bude odobrena inicijativa SAD, Kanade i Holandije da se u aneks Konvencije unesu određene hemijske supstance, kao što je agens upotrebljen u napadu na bivšeg agenta KGB-a Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju. 

Zemlje potpisnice Konvencije imaju rok od 90 dana da razmotre ovu preporuku. 

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина