Moskva poziva Izrael i Palestince na uzdržanost

  • 11.05.2021. 21:42

Rusija je duboko zabrinuta opasnim razvojem situacije u Pojasu Gaze i istočnom Јerusalimu i poziva Izrael i Palestinu da ne preduzimaju korake koji mogu izazvati dalju eskalaciju napetosti, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je navela da je situacija u istočnom dijelu Јerusalima i u Pojasu Gaza i dalje krajnje napeta.

- Moskva sa krajnjom zabrinutošću prati tako opasan razvoj događaja. Odlučno osuđujemo napade na civile, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost - navela je Zaharova.

Ona ističe da Rusija poziva strane da pokažu uzdržanost i da ne preduzimaju korake koji nose opasnost dalje eskalacije napetosti, prenosi "Sputnjik".

- Smatramo da je važno poštovanje statusa kvo po pitanju svetih mjesta u Јerusalimu, zapisanog u jordansko-izraelskom mirovnom sporazumu, kao i poznatih rezolucija UN, koje se odnose na taj grad - navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je istakla da će Rusija, kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN i učesnica "kvarteta" međunarodnih posrednika za rješavanje situacije na Bliskom istoku u saradnji sa regionalnim i međunarodnim stranama dosljedno nastojati na sveobuhvatnom i stabilnom rješenju problema.

Prema njenim riječima, rješenje problema treba da bude u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, koje predviđaju formiranje dvije države - Palestine i Izraela koje koegzistiraju u miru i bezbjednosti.

On navodi da je ruska strana spremna da poveća napore kako bi se obnovio pregovarački proces između Izraela i Palestine, između ostalog, koristeći mogućnosti bliskoistočnog "kvarteta" međunarodnih posrednika.

Navodi se da se danas zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin sastao sa ambasadorima Palestine i Јordana u Rusiji Abdelhafizom Nofalem i Halidom Šavabkeom.

Izraelski mediji javljaju da je oko 630 raketa ispaljeno iz pravca Gaze ka Izraelu.

Prema izveštajima izraelske strane presretnuto je 90 odsto projektila koji su išli ka naseljenim rejonima.

U sukobu koji se rasplamsava do sada je poginulo najmanje 28 Palestinaca i dvoje Izraelaca.

Тагови: