Makron na sastanku sa Putinom

Moskva mora da poštuje osnovne demokratske principe

  • 19.08.2019. 20:31

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je ruskom lideru Vladimiru Putinu da Moskva mora da poštuje osnovne demokratske principe i da je ispravno održati dijalog između zemalja radi napretka u razgovorima o međunarodnim krizama.

Makron koji je ugostio Putina u svojoj ljetnoj rezidenciji na jugu Francuske, izrazio je nadu da će razgovori ostvariti napredak ka mirnom rješenju krize u Ukrajini.

– Ovog ljeta pozivamo na slobodu protesta, govora, mišljenja i kandidovanja na izbore što treba u potpunosti da bude poštovano i u Rusiji kao što to čini svaki član Savjeta Evrope. Vjerujem u evropsku Rusiju –  naglasio je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare pred početak sastanka sa Putinom.
Makron i Putin su, takođe najavili da će razgovarati o deeskalaciji tenzija oko Irana, sukobu u Siriji i pitanju kontrole naoružanja.

Putin je Makronu rekao da ne vidi alternativu “Normandijskoj četvorci” o krizi u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, telefonski razgovori sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim dali su mu osnovu da bude oprezan optimista, ali je izrazio uvjerenje da bi svaki sastanak s ciljem rješenja krize u Ukrajini trebao dati opipljive rezultate.