Trovanje novičokom u Engleskoj

Moskva izrazila saučešće zbog smrti Britanke

  • 09.07.2018. 17:22

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je danas saučešće zbog smrti Britanke koja je prošlog mjeseca otrovana vojnim nervnim agensom.

Peskov je rekao da je povezivanje Rusije s tim trovanjem "apsurdno", preneo je Asošiejted pres.

Britanka koja je bila izložena nervnom agensu novičok, preminula je sinoć u bolnici u Solsberiju na jugozapadu Engleske u koju je primljena pre osam dana.

Peskov je novinarima rekao da je Moskva "duboko zabrinuta zbog nastavka slučaja tih otrovnih elemenata" u Velikoj Britaniji i dodao da takvi napadi predstavljaju opasnost ne samo unutar Velike Britanije, već i u cijeloj Evropi. 

Upitan da li bi smrtni slučaj mogao poremetiti samit SAD-Rusija u Helsinkiju sledeće nedelje, Peskov je rekao da trovanje "nema veze" sa sastankom, dodajući da je to "britanski problem i problem koliko je Britanija zainteresovana za pravu istragu". 

Moskva tvrdi da je London odbio ponudu za zajedničku istragu o trovanju. 

Skotland jard je saopštio da je otvorena istraga o ubistvu Don Sterdžis (44) koja je bila izložena novičoku u Amsberiju. 

Sterdžis je sa svojim partnerom Čarlijem Roulijem pronađena u nesvjesnom stanju u subotu, 30. juna ispred kuće u Amsberiju na jugu Engleske, oko deset kilometara od Solsberija, gdje su 4. marta bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni takođe u nesvjesnom stanju poslije pokušaja trovanja novičokom. 

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je oštro odbacila te optužbe. 

Ta afera je izvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je protjeran veliki broj diplomata.