Marija Zaharova

Moskva demantuje Erdogana: Pridržavamo se preuzetih obaveza

  • 30.01.2020. 16:40

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova demantovala je izjave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Rusija ne ispunjava svoje obaveze prema dogovoru o sirijskom Idlibu.

"Posvećeni smo preuzetim obavezama", rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Erdogan je ranije optužio Rusiju da ne poštuje dogovore iz Sočija i Astane o Siriji.

"Nažalost, Rusija se ne pridržava ni sporazuma iz Astane ni iz Sočija. Do sada smo očekivali, ali sada namjeravamo da djelujemo sami. Ovo nije prijetnja, već očekivanje da Rusija uputi neophodno upozorenje (sirijskom) režimu", istakao je turski predsjednik.

Erdogan je objasnio da Ankara gubi strpljenje zbog neprekidnih napada sirijskih vladinih snaga u provinciji Idlib.

"Rusija će se ponašati drugačije – bilo sa režimom (u Siriji), bilo sa Turskom. Rusija nam govori (Turskoj) da se bore protiv terorista. Ko su oni? Ljudi koji se bore za svoju zemlju?", istakao je Erdogan.

Osim toga, Erdogan je ukazao na potrebu da se doda novi impuls procesu u Astani.

"Proces u Astani više ne postoji. Turska, Rusija i Iran mogu da razmisle o koracima za oživljavanje ovog procesa", zaključio je Erdogan.

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.

Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susjednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći dio drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.