Vladimir Putin

Moskva će morati odgovoriti na novu prijetnju

19:57, 21.08.2019.
Izvor: Srna
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da su SAD sada u poziciji da raspoređuju nove kopnene krstareće rakete u Rumuniji i Poljskoj, što predstavlja prijetnju na koju Moskva treba da odgovori.

Pentagon je početkom sedmice saopštio da je izvršeno probno ispaljenje krstarećeg projektila koji je pogodio svoju metu nakon leta dužeg od 500 kilometara i to je prva slična proba od kada su se SAD povukle iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/. 

Putin je tokom posjete Helsinkiju naglasio da bi Vašington mogao da iskoristi postojeće lansirne sisteme u Rumuniji i Poljskoj za ispaljenje novog projektila, što znali da to naoružanje lako i brzo može rasporediti, ukoliko to poželi. 

"Lansiranje ovog projektila može biti izvršeno sa lansirnog sistema koji se već nalaze u Rumuniji i Poljskoj. Sve što treba da učine je da promjene kompjuterski program. Mislim da naši američki partneri neće obavjestiti EU o tome. To je nova prijetnja na koju mi moramo reagovati", istakao je Putin. 

SAD su saopštile da nemaju neposrednih planova za raspoređenje novih kopnenih projektila u Evropi. 

Putin je izjavu dao nakon razgovora sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom.