Povlačenje iz nuklearnog sporazuma

Moskva: Amerika mašta o unipolarnom svijetu

  • 21.10.2018. 09:53

SAD su se odavno kretale ka istupanju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa sa Rusijom, a njihov glavni motiv je san o unipolarnom svijetu, izjavio je za Sputnjik izvor u MIP Rusije.

Komentarišući najavu američkog predsjednika Donalda Trampa da će SAD istupiti iz tog sporazuma, izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije ukazao je na činjenicu da je Moskva nekoliko puta javno demaskirala američku politiku raskidanja Sporazuma. Prema njegovim riječima, Vašington je već godinama išao ka tom koraku, namjerno i korak po korak uništavajući sporazumnu osnovu.

"Ta odluka se takođe uklapa u politiku SAD o povlačenju iz onih međunarodnih pravnih sporazuma koji im nameću jednake obaveze sa partnerima i čine koncept sopstvene "izuzetnosti" slabim," rekao je sagovornik.

"Glavni motiv je san o unipolarnom svijetu. Da li će se on ostvariti? Ne," naglasio je on.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će se SAD povući iz Sporazuma sa Rusijom o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa (INF).

Sporazumom INF o kojem su pregovarali tadašnji američki predsjednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov, a ratifikovao ga Senat 1988. godine, ukinuti su projektili kratkog i srednjeg dometa sa nuklearnim i drugim bojevim glavama.

"Rusija, na žalost, nije poštovala sporazum, pa ćemo ga poništiti i mi ćemo se povući," rekao je Tramp na predizbornom mitingu u saveznoj državi Nevada.

Vašington smatra da Moskva radi na razvoju sistema za lansiranje raketa što nije u skladu sporazuma INF. Novi sistem omogućio bi Moskvi da pokrene nuklearni napad na Evropu.

Rusija je negirala da krši sporazum INF.

Tramp je najavio da će SAD početi sa razvojem naoružanja ukoliko Rusija i Kina ne obustave rad na razvoju ovog oružja.

Kina nije dio sporazuma i uložila je mnogo sredstava u razvoj projektila.
 

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок