Saopštenje Kremlja

Moskva: Amerika će nastaviti sa politikom obuzdavanje Rusije i nakon samita

  • 21.06.2021.15:52

Zvanični Kremlj saopštio je danas da ne očekuje da će Sjedinjene Američke Države prestati da pokušavaju da "obuzdaju" Rusiju nakon samita između lidera dvije zemlje, kao i da je važno da dvije sile budu pragmatične usred razgovora o novim američkim sankcijama.

"Riječi predsjednika o konstruktivnom raspoloženju tokom samita ne sugerišu da smo se udaljili od trezvenih procjena naših bilateralnih odnosa sa SAD", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Rojters.

"Pragmatizam i trezvenost su najvažniji u ovim odnosima. I jedno i drugo sugeriše da konstruktivni, pozitivni rezultati samita, apsolutno ne ukazuju na to da će Sjedinjene Države napustiti svoju politiku obuzdavanja Rusije", rekao je on.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽejk Salivan rekao je u nedjelju za CNN da SAD pripremaju dodatne sankcije u vezi sa trovanjem Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Džo Bajden sastali su se prošle nedjelje na samitu u Ženevi, koji su obojica ocijenili kao pragmatičan, a ne prijateljski.