Zbog "raundapa" dobili rak

"Monsanto" supružnicima mora da isplati dvije milijarde dolara

  • 14.05.2019. 21:41

Albert i Alva Piliod oboleli su, oboje, od tumora limfnih žlezda, Ne-Hočkinovog limfoma.

Sud u Kaliforniji naložio je farmaceutskoj kompaniji "Bajer-Monsanto" da jednom starijem bračnom paru oboljelom od raka, isplati odštetu od dvije milijarde i 55 miliona dolara.

Albert i Alva Piliod oboljeli su, oboje, od tumora limfnih žlezda, Ne-Hočkinovog limfoma. To se dogodilo usljed izloženosti sredstvu protiv korova "raundap", urađenom na bazi glifosata koji je proizveo američki "Monsanto".

Njemački "Bajer" je, prošle godine, kupio tu američku kompaniju za 63 milijarde dolara

Glavnim krivcem smatra se glifosat, iako "Monsanto" neprestano iznova ukazuje na studije koje navodno dokazuju da je ova supstanca bezbjedna. Međunarodna agencija za istraživanje malignih bolesti je, još 2015, glifosat označila kao "vjerovatno kancerogen".

Usljed presude u korist tužitelja akcije "Bajer-Monsanta", sunovratile su se u utorak ujutru na najniži nivo u skoro sedam godina.

Presuda, koju je izrekla porota u Ouklandu, treći je po redu sudski poraz za "Bajer". U prethodna dva slučaja, sudije su naredile isplatu od 80 miliona dolara poljoprivredniku koji je preparat "Monsanta" koristio na svom imanju i još 289 miliona jednom bivšem čuvaru terena za golf, ali je kasnije sudija ovu drugu kaznu smanjio na 89 miliona. Više od 700 slučajeva čeka na presudu samo u federalnom sudu u San Francisku. Očekuje se da će više od 13 hiljada tužbi na račun "raundapa" biti procesuirano u SAD.

Advokati smatraju da će kazna od dvije milijarde dolara vjerovatno biti smanjena u drugostepenom postupku.

Тагови: