Hemijski gigant pred sudom

Monsanto optužen da njihov herbicid izaziva rak

  • 26.02.2019. 13:47

Monsanto je u Sjedinjenim Državama ponovo na optuženičkoj klupi zbog spornog herbicida na bazi glifosata. Divovski koncern je prošle godine već jednom nepravosnažno osuđen, a sada u San Francisku počinje drugi proces sa istom optužbom: „Raundap“, prodajni hit Monsanta kojim se korisne biljke štite od korova i štetočina, navodno izaziva rak. U aktuelnom procesu Edvin Hardeman tvrdi da je zbog „Raundapa“ obolio od raka limfnih žlezda. 

Koncern, koji u međuvremenu pripada njemačkom Bajeru, optužen je da je svjesno prećutkivao opasnosti ovog hemijskog sredstva. Na kocki su ugled i mnogo novca, jer ovo bi moglo da bude odlučujuće za lavinu od 9.300 tužbi samo u Sjedinjenim Državama. 

Prva presuda prošlog avgusta glasila je da je Monsanto kriv. Divejn Džonson je pred porotom dobio odštetu od 289 miliona dolara, ali je sudija kasnije smanjila tu sumu. U toku je žalbeni postupak. 

No osuda je po sebi bila težak udarac za Bajer, čije su akcije masovno izgubile na vrijednosti. Njemački gigant je preuzeo Monsanto za čak 63 milijarde dolara, formirajući tako najveći farmaceutski i hemijski koncern svijeta. 

Trenutni proces je još opasniji po Bajer – radi se o takozvanom Bellwether Trial, nekoj vrsti pilot-suđenja čiji ishod može postati presedan i uticati na hiljade drugih procesa. Slučaj je takođe prvi put pred okružnim sudom. U tužbama protiv Monsanta prednjače poljoprivrednici, baštovani, ali i potrošači koji su imali dodira sa spornim herbicidom. 

Izazov pred porotom je veliki, posebno jer se radi o komplikovanim naučnim pitanjima. Monsanto i Bajer su se dugo pozivali na oko 800 studija koje su tobože pokazale da glifosat može „bezbjedno da se koristi i da ne izaziva tumor“, ali su kasnije morali da priznaju da nisu sve studije ispitivale veze ovog sredstva i teške bolesti. 

Tužioci takođe imaju naučne argumente, recimo dvije novije studije nepovoljne po Bajer. Ali prije svega se pozivaju na Međunarodnu agenciju za istraživanje raka koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije i koja je prije četiri godine svrstala Monsantov herbicid u „vjerovatno kancerogene“ supstance. 

U Leverkuzenu se uzdaju u odluku nadležnog sudije Vinsa Čabrije da podijeli proces u dva dijela. Najpre će se utvrđivati da li je glifosat kancerogen, pa ako jeste, onda da li je koncern dovoljno upozorio na rizike. Bajer i Monsanto bi trebalo da izgube oba „poluvremena“ da bi zapravo izgubili.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.