Patrijarh Vartolomej odlučuje

Moguć raskol u pravoslavlju?

08:03, 20.06.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Vladika bački Irinej izjavio da vjeruje da vaseljenski partijarh neće donijeti odluku o autokefalnosti kanonski nepriznatih crkava u Makedoniji i Ukrajini.

Takvom odlukom, smatra vladika bački Irinej, protivio bi se čitav pravoslavni svijet.

"Carigradski patrijarh je prvi po časti, što znači prvi među jednakima, a ne prvi bez jednakih. Dakle, i da, ne daj Bože, postoji sklonost svesvetog patrijarha Vartolomeja ka nekakvom jednostranom i samovlasnom presuđivanju u slučaju skopskog i ukrajinskog raskola, ona bi bila izraz velike zablude, velika duhovna greška i, sa stanovišta ustrojstva pravoslavne crkve i kanonskog prava, potpuno ništavna", izjavio je vladika Irinej za današnju "Politiku".

On je istakao da govori krajnje hipotetički, jer duboko veruje da do toga neće doći. "Kada bi i došlo, pod političkim ili drugačijim pritiscima i podsticajima, ona bi izazvala odlučno neslaganje i protivljenje, ne samo u slovenskom pravoslavnom svijetu, nego i širom pravoslavlja", rekao je vladika Irinej.

"Politika" podsjeća da je partijarh Vartolomej nedavno pozvao sestrinske crkve da prihvate "crkvu u Skoplju" u pravoslavno jedinstvo, i istakao da je "apostoska dužnost crkve da traži načine spasenja naše braće u Skoplju i Ukrajini".

Na to je reagovao protojerej Vsevold Čaplin, iz Ruske pravoslavne crkve, koji je ocijenio da bi davanjem autokefalnosti "ukrajinskoj" i "makedonskoj" crkvi protiv volje njihovih matičnih crkava, ruske i srpske, moglo doći do raskola u pravoslavnom svijetu.

Vladika Irinej u razgovoru za "Politiku" kaže da je "teško ne saglasiti se sa ocjenom prote Čaplina".