Ideja Zelenskog

Mjesto nuklearne katastrofe pretvaraju u turističku destinaciju

  • 10.07.2019. 20:49

Finansijski oslabljena Ukrajina želi privući više turista na mjesto nuklearne katastrofe u Černobilu, što je danas istakao i novi predsjednik te države Zelenski.

"Prestanimo zastrašivati turiste i pretvorimo zonu isključenja u magnet za naučnike i turiste", rekao je Zelenskij u Černobilu.

Taljenje jezgre nuklearnog reaktora i eksplozija u nuklearnom postrojenju u Černobilu 1986., na sjeveru današnje Ukrajine, oko 100 kilometara od Kijeva, smatra se najvećom nuklearnom katastrofom u povijesti.

Zelenski: Vrijeme je da maknemo Černobil iz negativnog dijela ukrajinskog imidža

Ukrajina je 2011. dopustila turističke posjete jer je radijacija iz vremena katastrofe opala na dopušten nivo.

"Černobil je jedinstveno mjesto na planetu gdje se priroda vraća u život nakon globalne katastrofe koju je uzrokovao čovjek i mjesto na kojem je pravi 'grad duhova'. Moramo pokazati ovo mjesto svijetu: naučnicima, ekolozima, istoričarima i turistima", rekao je Zelenski.

"Dosad je Černobil bio negativni dio imidža Ukrajine. Vrijeme je da to promijenimo", rekao je Zelenski, samo nekoliko mjeseci u mandatu predsjednika, tokom svečanosti na mjestu katastrofe.

Nova izolacija, koja će zamijeniti betonski sarkofag koje su izgradile sovjetske vlasti kako bi prekrile uništeni reaktor, najveća je pokretna metalna struktura na svijetu, kazala je u izjavi delegacija Europske unije.

Europska unija dala je više od 430 miliona evra za izgradnju nove metalne strukture nad reaktorom.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.