Bahareh Zare Bahari

Misica dvije nedjelje zarobljena na aerodromu: Ako se vratim, ubiće me

  • 29.10.2019. 21:01

Bahareh Zare Bahari, iranska misica koja je već dvije nedjelje zarobljena na međunarodnom aerodromu Manila, zatražila je azil na Filipinima u strahu da će, kako tvrdi, biti ubijena ako bude poslata nazad u svoju domovinu.

Bahari, takmičarka na nedavno održanom takmičenju za “Mis Interkontinental” u Manili, tvrdi da Teheran pokušava da je ućutka zbog javno izrčenog stava protiv vlade.

Filipinsko odjeljenje za imigraciju objavilo je prošle nedjelje da je međunarodna policijska agencija Interpol izdala crvenu potjernicu za Bahari, ali nije precizirano koja zemlja je to zatražila.

"Živim ovdje (na Filipinima) od 2014. godine i nisam se vraćala u Iran. Objasnila sam im mnogo puta, kako mogu da vode krivičnu istragu protov mene u Iranu kada živim ovdje?" rekla je u telefonskom razgovoru američkom Si-En-Enu.

Bahari je američkom mediju objasnila da na Filipinima živi pet godina, gdje je došla da bi studirala stomatologiju. U zemlju je ušla na studentsku vizu, koja se obnavlja svake godine. Postojeća viza, tvrdi, važi do januara 2020. godine, ali ipak joj je odbijen ulazak na Filipine kada je 17. oktobra pokušala da se vrati iz Dubajia. Od tada je zatvorena u putničkoj sobi na terminalu tri međunarodnog aerodroma u Manili.

"Stvarno sam psihički loše" rekla je.

Prema njenim riječima, iranske vlasti je traže zbog pružanja podrške prognanom Rezi Pahlaviju, sinu iranskog šaha svrgnutog u revoluciji 1979. godine. Kako je objasnila, za Teheran je sporno to što je koristila sliku Pahlavija i zastavu bivše iranske monarhije kao rekvizite tokom nedavnog takmičenja.

Bahari je svoj postupak objasnila riječima da je “pokušala da bude glas naroda”.

Тагови: