Predsjednik Ukrajine najavio

Mir u Donbasu za šest mjeseci?

  • 17.09.2019. 09:45

Formulom za pronalaženje rješenja u Donbasu, koju je predstavio predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predviđeno je uspostavljanje mira u tom području u roku od šest mjeseci ili godinu dana, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko.

On je za ukrajinsku televiziju ICTV rekao da se u formuli za rješavanje krize u Donbasu naglašava da strane nemaju pet godina za nastavak razgovora i da će se Kijev svim silama truditi da ispuni očekivanja naroda.

"Međutim, ukoliko se kriza u Donbasu ne riješi u bliskoj budućnosti, Kijev će biti prinuđen da sprovede nove radikalne mjere", upozorio je šef ukrajinske diplomatije.

Pristajko je objasnio da je u plan Zelenskog uključena i razmjena zatvorenika i da će Kijev pokušati da u Ukrajinu vrati svoje državljane.

Ukrajinski ministar dodao je da će Kijev preduzeti korake da dođe do ljudi koji su sa druge strane linije kontakta, prije svega izgradnjom mosta u Stanici Luganskoj i pojednostavljenim procedurama za dobijanje penzije, prenio je TASS.

Članice Kontaktne grupe za pronalaženje rješenja za krizu u Donbasu potpisale su mjere za sprovođenje sporazuma iz Minska, poznatije kao "Minsk dva", koje su ranije blokirali lideri zemalja Normandijske četvorke.

Dokumentom je, osim primirja, povlačenja teškog naoružanja, amnestije i ponovnog uspostavljanja ekonomskih veza, predviđeno i sprovođenje reforme u Ukrajini sa ciljem osiguravanja decentralizacije vlasti, uz uzimanje u obzir posebnog statusa Donbasa.

Međutim, taj plan nije uspio zbog stava vlasti u Kijevu.
 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.