Bjelorusija

Minsk: Policija upotrijebila suzavac da rastjera demonstrante

  • 10.08.2020. 21:29

Policija je upotrijebila suzavac da rastjera pripadnike opozicije koji protestuju u centru Minska, javlja "Sputnjik".

Na Kalvarijskoj ulici, u centru bjeloruske prestonice, okupilo se nekoliko desetina ljudi, a policija pokušava da ih rastjera, a u toku je hapšenje demonstranata.

Situacija je napeta i u Brestu, gdje je policija izašla sa štitovima i sukobila se sa demonstrantima. Bačene su svijetleće granate, dok demonstranti bacaju na policiju kamenice, prazne boce i kante za smeće.

Ministar unutrašnjih poslova Bjelorusije Jurij Karajev izjavio je da MUP neće dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji.

"Upozoravamo da će bilo kakvo narušavanje zakona biti zaustavljena, a krivci će snositi odgovornost prema zakonu", istakao je Karajev.

Ruski ambasador u Bjelorusiji Dmitrij Mezencev saopštio je da su na slobodi dva novinara, dopisnici lista "Dejli storm", Anton Starkov i Dmitrij Lasenko kao i ruski novinar Semjon Pegov, koji su uhapšeni tokom protesta u Bjelorusiji.

U Bjelorusiji su juče održani predsjednički izbori na kojima je pobjedu odnio predsjednik države Aleksandar Lukašenko. Nakon zatvaranja biračkih mjesta u više bjeloruskih gradova počeli su protesti. 

Тагови: