Meksiko i SAD

Migranti odustaju od daljih pohoda zbog strogih kontrola

  • 18.02.2019. 08:53

Hiljade migranata koji su na granicu Meksika i SAD došli u velikim organizovanim karavanima počeli su da odustaju od ulaska na teritoriju Amerike, suočeni sa strogim kontrolama na graničnom prelazu, piše "NJujork tajms".

Oko 6.000 migranata stiglo je do granice sa SAD u potrazi za boljim uslovima života, odbijajući ponudu statusa izbjeglica u Meksiku. 

Tokom kretanja karavana kroz Meksiko, prijavljeni su brojni slučajevi trgovine djecom, krijumčarenja droge i druga krivična djela. 

"Sputnjik" je ranije prenio da je nekoliko ranije osuđenih i deportovanih kriminalaca pokušalo ponovo da uđe u SAD, ali su ih uhapsile službe za sprovođenje zakona. 

Novine "Tajms" pišu da migranti pokušavaju na lakši način da dođu do boljih životnih uslova, ali da se susreću sa ograničenim brojem onih koji mogu da predaju zahtjev za dobijanje statusa izbjeglice, kao i sa pooštrenim uslovima za to. 

Prema novom pravilu, oni koji predaju zahtjev za dobijanje azila u SAD u Meksiku čekaju da se završi čitav zakonski proces, koji u nekim slučajevima može da potraje godinama. 

Oko 1.000 migranata je od novembra 2018. godine, kada je prvi karavan iz Latinske Amerike krenuo ka SAD, promijenilo je mišljenje i saglasilo se da ostane u Meksiku, prihvatajući radne dozvole, dok je oko 1.000 njih prihvatilo da ih meksički zvaničnici vrate u zemlje iz kojih su krenuli.

Hiljade migranata pokušalo je da uđe u SAD, a agenti Granične službe SAD su 11. februara uhapsili 1.800 roditelja sa djecom, koji su granicu prešli ilegalno. 

Američki predsjednik Donald Tramp je u petak, 15. februara, proglasio vanredno stanje, kako bi omogućio izdvajanje sredstava za izgranju zida na južnoj granici SAD sa Meksikom.