Bivšem ministru pet godina robije

Migrante ucjenjivao i primoravao na seks

  • 05.07.2019. 16:00

Svejn Ludvigsen (72), bivši norveški ministar ribarstva i regionalni guverner, osuđen je na pet godina zatvora zbog iskorišćavanja ranjivosti svojih žrtava - trojice muškaraca - i prisile na seks, piše Njujork tajms. 

Za vrijeme suđenja moglo se čuti da je Ludvigsen trojici muškaraca dao lažni utisak da kao guverner okruga Troms ima moć odlučivanja o statusu azila.

Sud je svoju odluku objavio u četvrtak, a muškarci su na polne odnose prisiljavani između 2011. i 2017. godine. Jedan od njih tada je imao samo 17 godina, a drugi je pred sudom rekao da ima intelektualne poteškoće.

Sva tri muškarca, inače iz Azije i Afrike, koji su danas u 20-im i 30-im godinama, pred sudom su svjedočili da im je Ludvigsen rekao da njihov status azilanata zavisi od toga kako će odgovoriti na njegov zahtev za polnim odnosom. Ukoliko ga odbiju, rekao im je, "srediće" im da ih deportiraju iz zemlje.

Ludvigsen je inače bio ministar ribarstva od 2001. do 2005. godine u vladi desnog centra, a na poziciji guvernera Tromsa bio je od 2006. do 2014. godine, kada je otišao u penziju.

Osim zatvorske kazne od pet godina, Ludvigsen svojim žrtvama mora isplatiti i novčane odštete u visini 87.000 američkih dolara.

Advokat bivšeg ministra za medije je rekao da će se Svejn Ludvigsen žaliti na odluku suda, a zatvorsku kaznu će početi da izdržava kada završi rok za žalbu, što će najverovatnije potrajati do kraja godine.

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина