Grčki premijer

Micotakis pozvao na zajedničku politiku prema azilantima

  • 21.11.2019. 22:36

Grčki premijer Kirjakos Micotakis pozvao je na utvrđivanje zajedničke politike EU prema azilantima i zaštiti spoljne granice kontinenta.

Govoreći drugog dana Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u Zagrebu grčki premijer je rekao da postoje tri stvari koje je neophodno učiniti zarad efikasnog rješavanja migrantske krize.

"Zaštitimo naše granice, podijelimo odgovornost ravnopravno među državama članicama i takođe, uvidimo osnovni uzrok problema, a to su rat i siromaštvo u nekim važnim dijelovima svijeta", rekao je grčki premijer, prenijela je Ana.

Micotakis je optužio Ankaru da je koristila migracionu krizu radi međunarodnih pregovora i rekao da se Evropa ne može ucjenjivati po tom pitanju.

On je, takođe, istakao da je vrijeme za iskren dijalog i manje neodgovornih izjava i dodao da Turska mora da ispuni svoj dio Izjave EU i Turske o migraciji.

Micotakis je napomenuo da se Evropa više ne može pretvarati da migraciona kriza pogađa samo zemlje članice na granicama Unije i rekao da je Dablinska odredba o izbjeglicama i migrantima u EU nažalost nedovoljna.

Grčki premijer je, takođe, istakao da je Grčka na ivici snage u pogledu rješavanja velikog broja migranata koji svakodnevno dolaze i da kao prva zemlja u koju dolaze migranti ne treba sama da snosi teret priliva migranata.