Pet scenarija za dalji razvoj situacije

Merkelova pod nikad većim pritiskom

  • 30.06.2018. 13:01

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pod nikad većim pritiskom, a nakon samita EU pada i odluka o budućnosti Njemačke, piše Dojče vele.

DW navodi pet mogućih scenarija za dalji razvoj situacije u toj zemlji.

Za svaku od ovih opcija DW navodi na kom mjestu se nalazi na skali vjerovatnoće od 1 do 10. 

Prvi scenario predviđa srećan kraj (hepiend), a vjerovatnoća za njegovo realizovanje iznosi četiri. 

Po tome se Merkelova iz Brisela vraća kao ozarena pobjednica pošto je na samitu u EU uspjela u namjerama da se usaglasi evropska politika azila, da se zaštita granica poboljša i da se formiraju centri za azilante. 

Do novog regulisanja takozvanih Dablinskih uredbi, Merkelova prezentuje i bilateralne dogovore sa Italijom, Španijom i Grčkom prema kojima te zemlje treba da preuzmu izbjeglice koje su kod njih već registrovane. 

CSU i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer priznaju sve to kao uspjeh postignut zbog "pritiska iz Bavarske“, CDU i CSU su ponovo jedna Unija, a Merkelova je kao kancelarka ojačana. 

Drugi scenario predviđa neizvjesnost i po njemu rezultat samita EU podleže različitim interpretacijama, a vjerovatnoća za njegovu realizaiciju je sedam. 

Neki koraci u zajedničkoj politici EU se čine, neki se odlažu propraćeni izjavama o namjerama. Šefovi država i vlada se obavezuju da će do obnove Dablinskih odredbi sklapati bilateralne sporazume o preuzimanju izbjeglica. 

Angela Merkel izjavljuje da je već postigla saglasnost sa Grčkom i Sspanijom i da je moguć i sporazum sa Italijom, a od CSU traži još malo strpljenja. 

Zehofer, Zeder i drugi u CSU ostaju tvrdi na riječima, izjavljuju da su već pripremili sve za vraćanje izbjeglica, Angela Merkel je oslabljena ali ostaje na funkciji. 

Po trećem scenariju kritičari Merkelove smatraju da su rezultati samita EU bili nedovoljni. CSU izjavljuje da ti dogovori nemaju nikakvog uticaja na stanje na njemackim granicama, te da ni bilateralnim sporazumima nije još ništa postignuto, zbog čega federalna policija počinje da zabranjuje ulazak određenim izbjeglicama u zemlju. 

Merkel priznaje da je raspoloženje u EU trenutno komplikovano, ali da i dalje radi na evropskom rješenju. Svom ministru unutrašnjih poslova daje odrješene ruke. CSU u predizbornoj kampanji u Bavarskoj to prodaje kao pobjedu nad kancelarkinom politikom, a ona, vrlo oslabljena, ostaje na funkciji. 

Po četvrtom scenariju, Merkel proglašava rezultate samita i prve bilateralne razgovore za veliki uspjeh i važne elemente evropskog rješenja. Njeni kritičari iz CSU smatraju da su njemačka nastojanja propala. Zehofer naređuje da počne vraćanje izbjeglica sa granica. 

Angela Merkel podsjeća na evropsku odgovornost Njemačke i smijenjuje Zehofera, a CSU napušta koaliciju. Poslanička grupa CDU i CSU u Bundestaga se raspada. Angela Merkel vodi manjinsku vladu sa SPD, ili zamijenjuje CSU - Zelenima. Vjerovatnoća za ovakav scenario je pet. 

Peta opcija navodi da CDU i CSU različito vrednuju evropske dogovore. Zehofer počinje da radi na svoju ruku; kancelarka ga smijenjuje; a koalicija puca. Merkel preuzima odgovornost za neuspjeh vlade, postavlja u Bundestagu pitanje povjerenja i otvara put za održavanje novih izbora. 

Na kongresu CDU ona se više ne kandiduje za funkciju predsjednice stranke. Na funkciji je nasljeđuje Anegret Kramp-Karenbauer ili Armin Lašet ili Jens Špan. Vjerovatnoća ovakvog scenarija je četiri na skali od nule do 10.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.