Njemački kancelar

Merkelova o optužbama da Hrvatska maltretira migrante

  • 20.11.2019. 20:25

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu, komentarišući optužbe na Hrvatsku za nepoštivanje ljudskih prava zbog postupanja prema migrantima na granici sa BiH, da to izgleda drugačije iz perspektive zemlje koja štiti spoljne granice EU.

"EU živi od toga da ima različite perspektive. Iz perspektive zemlje koja mora da štiti spoljne granice to izgleda drugačije nego iz perspektive jedne zemlje koja je u sredini evropskog prostora", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Ona je naglasila da je Hrvatska učinila mnogo da bi stvorila preduslove za pristup šengenskom procesu i da je Komisija to pozitivno ocijenila.

"Podržavamo nastojanje hrvatske Vlade u vezi sastanka s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Žao mi je što pristupne pregovore s njima nismo otvorili tokom prošlog Vijeća", rekla je Merkelova.

Merkelova je naglasila da Njemačka sa Hrvatskom ima dobre odnose, te ocijenila da je moguće dodatno ojačati privrednu saradnju, prenosi HRT.

Prema njenim riječima, u Njemačkoj živi 395.000 Hrvata.

Plenković je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Merkelovom, istakao da je Njemačka glavni spoljnotrgovinski partner Hrvatske, da je na sastanku bilo riječi o ključnim evropskim temama važnim za obje zemlje, s obzirom da će Zagreb predsjedava EU u prvih šest mjeseci 2020, a Berlin u drugoj polovini godine.

Sastanak sa Merkelovom jedan je u nizu bilateralnih susreta hrvatskog premijera, koji je domaćin kongresa Evropske narodne partije koji se danas i sutra održava u zagrebačkoj "Areni".

Plenković se danas sastao i sa novoizabranim predsjednikom Evropske komisije Ursulom von der Lejen.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић