Usmrtio 11 osoba

Merkelova bila na meti teroriste? Ubica koji je kamionom gazio ljude u telefonu imao njene fotografije

  • 24.10.2019. 12:43

U mobilnom telefonu Anisa Amrija, koji je 19. decembra 2016. usmrtio 11 osoba pošto je kamionom uletio u masu na Božićnom vašaru na Brajtšajdplacu u Berlinu, nađene su fotografije, koje navode na zaključak da je planirao napad i na njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Redakcije političkog magazina njemačke mreže ARD “Kontraste” i sajta „rbb24-Recherche“ imale su uvida u materijal sa zaplijenjenog telefona, a jedna od njih je selfi-snimak Anisa Amrija ispred zgrade u kojoj živi kancelarka.

Amri je istog dana snimio i mnoštvo drugih fotografija okoline Katedrale u Berlinu, a prema procjeni njemačke Savezne kriminalističke službe (BKA) te fotografije su vjerovatno služile kako bi istražio moguće mete napada.

Fotografije su snimljene 23. oktobra 2016, tačno sedam nedjelja prije napada na Božićnom vašaru. Amri se ispred katedrale slikao sa uspravno podignutim kažiprstom, simbolom pripadnosti islamu. Istražitelji su u analizi pola godine kasnije zaključili da je Amri područje oko katedrale u tom trenutku “vidio kao moguću metu napada”.

Nekoliko minuta ranije, terorista se slikao i ispred kuće Angele Merkel. Istražitelji u analizi, međutim, spominju samo susjednu Magnusovu kuću, sjedište Njemačkog fizičkog društva.

– Činjenica da u dokumentaciji nije spomenutea čak ni mogućnost da bi kancelarkina zgrada mogla biti napadnuta, veoma nas je naljutila – kaže stručnjak za unutrašnju bezbijednost Konstantnin fon Noc iz stranke Zelenih.

– Osim toga, policija je dužna da obavesti javnost. Ovo je važan aspekt bezbijednosti za našu zemlju – dodao je on.

Anis Amri je namerno uletio kamionom među ljude na Božićnom vašaru u Berlinu, usmrtivši 11, a povrijedivši 55 osoba. Dvanaesta žrtva je bio vozač kamiona. Amri je pobjegao, ali je četiri dana kasnije ubijen prilikom rutinske kontrole u Italiji.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.