Merkel zbog hakerskog napada prijeti Rusiji

  • 13.05.2020. 17:37

Nemačka kancelarka Angela Merkel zaprijetila je danas Rusiji zbog hakerskog napada na njemački Bundestag 2015. godine, za koji postoje "jake činjenice" da je izveden uz rusko učešće.

Merkelova je u odgovoru na pitanja poslanika u Bundestagu, kazala da tako nešto remeti saradnju zasnovanu na povjerenju.

"Naravno da zadržavamo pravo na mjere protiv Rusije", naglasila je ona dodajući da rezultati istrage tužilaštva jasno govore o ruskom učešću.

Merkel je kazala da je više nego neprijatno što tragovi napada od prije pet godina vode do ruske obavještajne službe.

"To me boli. Svakodnevno se borim za bolji odnosa sa Rusijom", rekla je kancelarka.

Najavila je da će se i pored saznanja o ruskoj ulozi u hakerskom napadu dalje da se bori za dobre odnose sa Moskvom, ali taj događaj to ne čini jednostavnim.

Ona je ukazala i da je hibridno vođenje rata dio strategije Rusije.

Tokom hakerskog napada na Bundestag 2015. počinioci su relativno neciljano skupljali podatke, objasnila je Merkel dodajući da nije samo njena kancelarija u skupštini bila cilj napada, već i drugi.

Izrazila je zadovoljstvo što sada postoji jedna "konkretna osoba" na listi za potragu. Njemački mediji, naime, prenijeli su da su istražni organi odgovornost za veliki sajber napad na Bundestag pripisali ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU.

Tužilaštvo je raspisalo međunarodni nalog za hapšenje protiv ruskog hakera Dimitrija Badina, koji je osumnjičen za obavještajno djelovanje i prikupljanje podataka.

Njemačke vlasti smatraju da se haker, zbog čijeg napada je više dana morala da bude isključena mreža Bundestaga, nalazi u Rusiji.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм