Humani pristup

Meksiko zaustavlja užase sa kojim se suočavaju migranti

  • 24.12.2018. 22:24

Meksička vlada je obećala da će zaustaviti "užas" s kojim se suočavaju migranti koji prolaze kroz Meksiko na putu ka Sjedinjenim Državama i pritisnula Vašingtonom da otkrije detalje plana za slanjem tražitelja azila natrag u Meksiko dok traje postupak dobijanja azila.

Meksička vlada rekla je kako će u ponedjeljak objaviti svoj stav o radikalnoj promjeni politike Trampove administracije, najavljene prošloga tjedna, po kojoj će migranti koji traže azil u SAD-u kraj procesa morati čekati u Meksiku.

Većina migranata koji putuju za SAD dolaze iz siromašnih i nemirnih zemalja središnje Amerike. Karavane migranata produbile su napetosti između Meksika i američkog predsjednika Donalda Trampa oko sigurnosti na granicama.

Ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard ponovio je da njegova vlada neće potpisati nikakav sporazum koji bi Meksiko učinio "sigurnom zemljom trećeg svijeta" - sporazum za koji Meksiko kaže da su ga tražili američki dužnosnici i koji bi obavezivao migrante koji prvo dođu u Meksiko da tamo zatraže i azil.

Drastična promjena migrantske politike

Umjesto toga, napominje ministar, Meksiko će "drastično" promijeniti migrantsku politiku kako bi osigurao da njegov odgovor na masovne migracije bude humanitaran.

"Danas postoji samo jedan način opisa iskustva migranata koji putuju kroz našu zemlju: To je užas. Sramoćenje, zlostavljanje i kršenja prava", rekao je Ebrard pored meksičkog predsjednika Andres Manuela Lopez Obradora.

Skrećući pažnju s Trampovih čestih kritika, Meksiko je u raspravi pokušao zauzeti jači stav obećavajući pomoć migrantima u dobijanja posla i viza.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.