Velika Britanija  

Mejova ponovo traži odgađanje Bregzita 

10:54, 05.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Britanski premijer Tereza Mej zatražila je danas u pismu predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku da "Bregzit" bude odgođen do 30. juna.

Ona je rekla da se nada da će njena zemlja izaći iz Unije ranije, da bi izbjegla učestvovanje u izborima za Evropski parlament.

U ovom trenutku planirano je da Britanija napusti EU 12. aprila, ali je Mejova bila primorana da zatraži još vremena jer britanski Parlament nije usvojio sporazum koji je ona usaglasila sa Briselom.

Mejova je napisala da će se Britanija pripremiti za evropske izbore, ali da se nada da će sporazum biti sklopljen ranije, čime bi se skratio i period za realizovanje "Bregzita".

"Vlada želi usaglašavanje vremenskog rasporeda za ratifikaciju koja omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da se povuče iz EU prije 23. maja 2019. godine i time otkaže izbore ze Evropski parlament, ali će nastaviti da vrši odgovorne pripreme za održavanje izbora ukoliko se ispostavi da to nije moguće", navodi se u pismu britanskog premijera.

Visoki zvaničnik EU ranije je rekao da će Tusk vjerovatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za "Bregzit" do godinu dana, sa opcijom istupanja prije isteka ovog perioda.