Najkraće moguće produženje

Mejova će tražiti novo produženje pregovora o "Bregzitu"

20:29, 02.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Britanski premijer Tereza Mej rekla je večeras da će zatražiti od EU produženje pregovora o "Bregzitu", kao i da će razgovarati sa liderom opozicionih laburista Džeremijem Korbinom kako bi se riješila blokada u parlamentu.

"Sada nam je potrebno produženje perioda pregovora. Moramo da jasno kažemo koja je svrha produženja i time osiguramo blogovremen i uredan izlazak iz EU", rekla je ona novinarima ispred zgrade Vlade. 

Ona je rekla da će preduzeti mjere da se prekine zastoj. 

"Ja nudim lideru opozicije da sjednemo zajedno i pokušamo da dogovorimo plan koga ćemo se oboje pridržavati i tako osiguramo izlazak iz EU uz sporazum", rekla je večeras Mejova nakon maratonskog sastanka Vlade. 

Ona je dodala da želi "najkraće moguće produženje", odnosno do 22. maja, kako Britanija ne bi morala da učestvuje na izborima na Evropski parlament.

Tusk: Strpljivo sa Britanijom

Lideri EU treba da budu strpljivi sa Britanijom koja se bori da nađe većinsku podršku za sporazum za izlazak iz EU, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"Čak i ako ne znamo šta će biti konačan rezultat treba da budemo strpljivi", napisao je Tusk večeras na "Tviteru". 

 

 

Tuskov komentar uslijedio je nakon večerašnjeg govora premijera Britanije Tereze Mej koja je najavila da će tražiti od EU produženje perioda pregovora.