Bregzit

Mej: Podržite me da završim posao

17:35, 16.01.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej izjavila je danas, u obraćanju tokom poslaničke debate o izglasavanju nepovjerenja vladi, da predstoji dug put do ponovnog ujedinjavanja britanske javnosti nekon referenduma o Bregzitu iz 2016, koji ju je podijelio, i pozvala poslanike da podrže njenu vladu kako bi mogla da završi započeti posao, prenosi Rojters.

"Proživljavamo istorijski trenutak u istoriji naše nacije nakon referenduma koji ju je podijelio na dva dijela. Nama je preko potrebno da ponovo ujedinimo naciju, a sinoćnje glasanje je pokazalo da nam predstoji dug put. Ali, ja ne vjerujem da su parlmentarni izbori taj put, niti vjerujem da vlada na čelu s (opozicionim liderom Džeremijem) Korbinom predstavlja taj put", kazala je Mejova.

Prije nje je, na samom početku poslaničke debate, govorio je lider vodeće opozicione Laburističke partije Korbin, koji je izjavio da premijerka vodi “zombi vladu”.

On je poručio da vlada treba da zatraži raspisivanje novih izbora nakon što je prijedlog Mejove o sporazumu o Bregzitu juče velikom većinom odbijen u parlamentu.

"Ukoliko vlada ne može da progura sopstveni zakon u parlamentu, mora da se obrati zemlji za novi mandat. Nema sumnje da je ovo prava zombi vlada", kazao je Korbin.

AP prenosi da je lider Laburista takođe poručio Mejovoj da “učini pravu stvar i podnese ostavku”.

Agencija podsjeća da je premijerka već odbila da podnese ostavku i navodi da će vladi danas vjerovatno biti izglasano povjerenje zahvaljujući podršci njene Konzervativne partije i saveznika iz Demokratske unionističke partije. Ukoliko ipak bude izglasano nepovjerenje, u Velikoj Britaniji će vjerovatno biti održani prijevremeni parlamentarni izbori.