Postoji jasan izbor

Mej: Biramo između izlaska sa sporazumom i odustajanja

  • 07.04.2019. 09:46

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da sada postoji jasan izbor između izlaska Britanije iz Evropske unije s dogovorom i opcije u kojoj uopšte neće doći do Bregzita, javio je list Obzerver.

"Budući da je parlament pokazao da će zaustaviti izlazak Ujedinjene Kraljevine bez dogovora, sada imamo jasan izbor: napustiti Evropsku uniju s dogovorom ili je nećemo napustiti uopšte", kazala je Mej.

"Što se duže ovo razvlači, veći je rizik da Ujedinjeno Kraljevstvo uopšte ne izađe (iz EU)", rekla je ona.

Mej je u petak pisala predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku tražeći odlaganje Bregzita do 30. juna kako bi omogućila podijeljenim poslanicima da usvoje sporazum o izlasku Britanije iz EU.

Ona je izjavila da u slučaju postizanja dogovora prije tog datuma Britanija predlaže prijevremeno okončanje tog odlaganja.

Visoki zvaničnik EU rekao je ranije u petak kako će Tusk vjerovatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU do godine dana, s mogućnošcu da ode ranije.

Prema riječima tog zvaničnika, ta bi opcija mogla biti predstavljena Mejovoj na samitu EU posvećenom Bregzitu 10. aprila u Briselu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati da održi izbore za Evropski parlament u maju, prenosi Index.hr.

List Sandej Telegraf piše da ministri u vladi Tereze Mej razmišljaju o kolektivnoj ostavci ako lideri EU natjeraju Mejovu da prihvati odlaganje, zbog kojeg bi Britanija morala da učestvuje na evropskim izborima.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм