Ruski premijer

Medvedev: Značajan napredak Moskve u pogledu sajber bezbjednosti

  • 04.11.2019. 16:40

Rusija je ostvarila značajan napredak na polju sajber bezbjednosti, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je novinarima na samitu Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije /ASEAN/ u Bangkoku rekao da je Rusija pronašla prilično dobra rješenja na mnogim poljima, uključujući bezbjednost informacija i sajber bezbjednost.

Medvedev je istakao da postoje dostignuća i u razvoju sektora informacionih tehnologija, ali da je još rano govoriti da su ona "fantastična".

Premijer Rusije naglasio je potrebu za uspostavljanjem pravila za globalno tržište informacionih tehnologija.

Medvedev je upozorio da je opasno to što globalne kompanije mogu da nameću svoje mišljenje drugim, prekinu prenos podataka, uvedu restrikcije i blokiraju rad određenih uređaja, javio je TASS.

"Zato moramo da se saglasimo u vezi sa pravilima igre i osiguramo digitalni suverenitet države", objasnio je Medvedev.

On je, u isto vrijeme, priznao da ruske kompanije koje se bave informacionim tehnologijama još nisu "globalni igrači" i giganti, ali da su dovoljno veliki za rusko tržište.

"Mislim da je za naše internet, medijske i kompanije za infomacione tehnologije važno da mogu da se takmiče sa stranim konkurentima", naglasio je Medvedev.

Medvedev je napomenuo da ruske kompanije moraju da postanu veće, uz podsjećanje na to da bi Rusija teško mogla da obezbijedi servise za pretraživanje koji su konkurentni servisu "Gugl" da nema ruske servise "Jandeks" ili "Mejl".

"Naši pretraživači su popularni ne samo u Rusiji, već i u drugim državama članicama Zajednice nezavisnih država, kao i među korisnicima servisa na ruskom jeziku iz drugih zemalja", dodao je Medvedev.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм