Ruski premijer

Medvedev: Eliminisati monopol u industriji visoke tehnologije

  • 03.11.2019. 19:55

Ruski premijer Dmitrij Medvedev pozvao je članice Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) da zajednički rade na eliminisanju monopola u industriji visoke tehnologije.

"Kompanije i države postaju sve više zavisne od hardvera i softvera. Nekoliko korporacija ima ogromne prilike u tom sektoru i dominira tržištem", rekao je Medvedev na Poslovnom i investicionom samitu u okviru sastanka članica ASEAN u Bangkoku.

On je dodao da se na taj način remeti zdrava konkurencija i uvođenje novih ideja, te da to ima negativni uticaj na bezbjednost informacionog sektora.

"Upravo zato se Rusija zalaže za demonopolizaciju u ovoj oblasti, za razvoj konkurencije, stvaranje novih rješenja u oblasti softvera i tehnologija", rekao je Medvedev.

On navodi da države koje nemaju vlastite digitalne platforme mogu da izgube, ako ne svoj suverenitet, onda veliki broj prilika i šansi, kao i pravo na budućnost u svijetu koji se konstantno mijenja.

"Bez vlastitih tehnologija nema ni vlastitog razvoja", rekao je Medvedev, prenio je TASS.

Prema riječima Medvedeva, nova tehnološka rješenja predstavljaju veliku šansu za ljude, kompanije i države.

"Takođe, zajednička rješenja su potrebna u suočavanju sa izazovima četvrte industrijske revolucije na globalnom nivou", istakao je Medvedev.

On je dodao da sa razvojem novih tehnologija socio-ekonomski jaz između zemalja postaje vidljiviji jer upravo te tehnologije u najvećoj mjeri određuju nivo blagostanja jedne države. 
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић