Oduzete tablete vrijedne milijardu evra

Među daskama sakriveno pet tona džihad droge

  • 04.07.2019. 22:05

Grčke vlasti zaplijenile su rekordnih 5,3 tona tableta "kaptagona", droge slične amfetaminu, prilikom pretresa teretnog broda u glavnoj luci u Pireju.

Gotovo 33 miliona tableta bilo je sakriveno u tri kontejnera sa drvenim daskama namijenjenih Kini. Pošiljka iz Sirije stigla je u Pirej 19. juna i brod je trebao da nastavi put prema istoku poslije nedjelju dana.

Grčki zvaničnici su, po dojavi američke DEA, sa psima tragačima sedam dana pretraživali brod i na kraju otkrili drogu. Ulična vrijednost narkotika procjenjuje se na čak milijardu evra.

Kaptagon je sintetička droga kojoj je baza amfetamin, a spada u grupu psihostimulatora središnjeg nervnog sistema. Stvorena je početkom šezdesetih godina u svrhu liječenja ADHD. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom. Mediji su prenosili da je pronađen kod vođa terorističkih napada u Parizu i Tunisu.

"Poznata je i kao droga za džihadiste  i droga za super-ratnike i zato je posebno zanimljiva na Bliskom i Srednjem istoku, gdje se smatra da podiže borbenost, hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor.

Međutim, kod akutnih predoziranja nekim manjim ili srednjim dozama dolazi do ekstremne uznemirenosti, agresivnog i suicidnog ponašanja, grčeva mišića, ubrzanog srčanog rada i povišenog pritiska", objašnjavaju stručnjaci.

Тагови: