Predsjednik Rusije

Mediji spekulisali da se Putin sklonio u bunker: Evo gdje se nalazi

15:33, 30.04.2020.
Izvor: Kurir
Režim samoizolacije je zahvatio sve, pa i ruskog predsjednika. Epidemija ga je primorala da promijeni vrijeme i mjesto rada, pa čak i okruženje. Evo šta se ovih dana dešava oko Putina.

Krajem marta Putin je posjetio specijalnu kovid bolnicu u Moskvi. Snimak ruskog predsjednika u žutom skafanderu tada je obišao svijet.

Ali pojavila se još jedna fotografija: ona na kojoj se Putin rukuje sa glavnim ljekarom bolnice Denisom Procenkom, sada već bez zaštitnog odjela.

Nedjelju dana poslije njihovog susreta, 31. marta, kod Procenka je otkrivena infekcija korona virusom (dosad je već ozdravio), a narednog dana Putin je otišao u samoizolaciju. Prestao je da odlazi u Kremlj, smanjio je broj ličnih susreta i više se ne rukuje, rekao je njegov pres-sekretar Dmitrij Peskov. Predsjednik je privremeno prestao da se pojavljuje u javnosti.

Kremlj pritom saopštava da je sa Putinom „sve u redu” i da jednostavno „sada svi održavaju socijalnu distancu”, kaže Peskov. Socijalna distanca u Putinovom slučaju je maksimalna: skoro svi njegovi sastanci održavaju se preko video-linka. Istina, neki od njih su imali prenos na televiziji, kao na primjer savjetovanje sa članovima vlade o situaciji u vezi sa korona virusom.

Pa ipak, neki ljudi i dalje mogu lično da se sretnu sa predsjednikom. Na primjer, tokom posljednje dvije nedjelje on je imao susrete sa ministrima i predstavnicima bankarskog sektora. Ali svi koji dolaze kod njega moraju najprije biti testirani na COVID, saopštio je Peskov 27. aprila.

Putin se redovno testira na virus, kao i njegov pres-sekretar. Određeni deo administrativnog osoblja predsjednika, prema njegovim riječima, testira se nekoliko puta nedjeljno. „S obzirom da stalno idemo na posao. Jedan dio osoblja radi od kuće, a neki dolaze na posao samo u slučaju potrebe, kad se, na primjer, pripremaju onlajn događaji”, objašnjava Peskov.

Osim toga, za zaštitu predsjednika nisu uvedene nikakve posebne mjere, tvrdi Peskov: „Predsjednička medicina je posebna dimenzija, i to je uvijek tako, nema nikakve veze sa epidemiološkom situacijom. Zato se čini sve što je potrebno kako bi se predsednik zaštitio od sezonskih i drugih bolesti.”

Rusi sve vreme diskutuju o tome gdje predsjednik provodi samoizolaciju. Novinari su iznijeli pretpostavku da se on od virusa krije u „nekom bunkeru”, dok su pojedinačni sastanci samo „konzerve”, tj. ranije pripremljeni materijali.

Međutim, Kremlj demantuje te glasine i tvrdi da Putin živi i radi u svojoj rezidenciji Novo-Ogarjovo kod Moskve, 10 kilometara od moskovskog kružnog auto-puta. Takođe, sve video-konferencije prenose se sa tog mjesta.

Peskov je objasnio da Putin neprekidno radi nezavisno od doba dana ili dana u nedjelji, kao i da plivanje u bazenu i vježbe u teretani „protiču na uobičajen način”. Doduše, predsjednikov pres-sekretar ne zna kako Putin u samoizolaciji provodi slobodmo vrijeme.