Trgovinski rat Kine i SAD-a

Mediji kritikuju potez Donalda Trampa

  • 16.06.2018. 09:53

Kineski državni mediji oštro su reagovali na najavu administracije američkog predsjednika Donalda Trampa da će uvesti carine na kinesku robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara, ali je u pojedinim komentarima najavljeno ostavljanje prostora za pregovore.

Kasno sinoć Kina je kao odgovor na carine SAD saopštila da će uvesti dodatnih 25 odsto tarifa na 659 artikala američke robe vrijedne 50 milijardi evra. 

"Pametan čovjek gradi mostove, a budala zidove. Prateći put širenja i otvaranja je najbolji odgovor Kine na trgovinski spor Pekinga i Vašingtona", piše kineska novinska agencija Sinhua. 

U uredničkom članku dnevnika "Pipls dejli" osuđuje se, kako se navodi, opsesija Trampove administracije da igra sramotnu ulogu globalnog ekonomskog ometača. 

"Nema pobjednika u trgovinskom ratu i američko podsticanje ovog sukoba veoma je razorno po globalnu trgovinu, ekonomsku globalizaciju, multilateralne trgovinske sisteme i lance globalne proizvodnje", ističe se u članku. 

List ističe da cijeli svijet plaća cijenu pogrešnih postupaka američkog unilaterizma. 

"Pipls dejli" naziva Trampovu administraciju "nedosljednom i nesigurnom", ali i izražava nadu da bi trgovinski rat mogao biti izbjegnut. 

"Global tajms" naziva američki postupak "neodgovornim činom Bijele kuće kojim se ometa međunarodna trgovina što je samo potez za glasače u SAD koji su uvjereni da se predsjednik Tramp bori za njihove interese". 
 

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок