Predsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta

Matvijenko: Razmjena zatvorenika - samo prvi korak

  • 08.09.2019. 20:29

Razmjena zatvorenika između Rusije i Ukrajine pokazuje da su obje strane spremne da nastave dijalog, rekla je predsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

"Sama činjenica da je došlo do razmjene je pozitivna. To sa jedne strane pokazuje spremnost vlasti Ukrajine na konstruktivnu saradnju, a sa druge daje nadu da je ovo samo prvi korak, te da će uslijediti naredni s ciljem nastavka dijaloga dvije zemlje", rekla je Matvijenkova novinarima u Sankt Peterburgu.

Ona je istakla da je samoj razmjeni prethodila velika diplomatska i politička operacija.

Matvijenkova je pozdravila oslobađanje ruskog novinara Kirila Višinskog, direktora RIA "Novosi" u Ukrajini, koji je proveo 15 mjeseci u zatvoru u Ukrajini.

"Bez obzira koliko je ukrajinsko pravosuđe pokušavalo da ga optuži i osudi, njihovi napori su propali jer je on sve ove mjesece proveo iza rešetaka samo zato jer je imao svoj stav i zbog svojih novinarskih aktivnosti. On je bio samo žrtva političkog režima", rekla je ona.

Moskva i Kijev juče su razmijenili zatvorenike po sistemu 35 za 35. Pripreme za razmjenu zatvorenika intenzivirane su nakon što je Vladimir Zelenski izabran za predsjednika Ukrajine, podsjeća TASS.