Ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske

Marija Pejčinović Burić izabrana za novog generalnog sekretara Savjeta Evrope

07:05, 27.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izabrana je za novog generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Ona je dobila 159 glasova poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, a njen protivkandidat belgijski šef diplomatije Didije Rejnders 105 glasova, javio je HRT. 

Burićeva će dužnost generalnog sekretara preuzeti 15. oktobra od Tornbjorna Jaglanda kojem ističe drugi mandat. 

U svom prvom govoru nakon što je izabrana Marija Pejčinović Burić rekla je da Savjet Evrope nikada nije bio važniji i da će u svom mandatu podsticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Evrope. 

Burićeva je druga žena u istoriji na čelu te organizacije i prva osoba iz srednje i jugoistočne Evrope na toj dužnosti. U hrvatskoj diplomatiji je od 
2000. godine. 

Mediji su ranije javljali da hrvatski šef diplomatije ima veće izglede da postane generalni sekretar Savjeta Evrope jer je žena, dolazi iz istočne Evrope i nove članice EU i govori četiri jezika, uz ostale kvalitete i stručnost. 

Savjet Evrope je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strazburu čiji je zadatak održavanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava u Evropi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Evropu osim Bjelorusije i samoproglašenog Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.