Ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske

Marija Pejčinović Burić izabrana za novog generalnog sekretara Savjeta Evrope

  • 27.06.2019. 07:05

Ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izabrana je za novog generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Ona je dobila 159 glasova poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, a njen protivkandidat belgijski šef diplomatije Didije Rejnders 105 glasova, javio je HRT. 

Burićeva će dužnost generalnog sekretara preuzeti 15. oktobra od Tornbjorna Jaglanda kojem ističe drugi mandat. 

U svom prvom govoru nakon što je izabrana Marija Pejčinović Burić rekla je da Savjet Evrope nikada nije bio važniji i da će u svom mandatu podsticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Evrope. 

Burićeva je druga žena u istoriji na čelu te organizacije i prva osoba iz srednje i jugoistočne Evrope na toj dužnosti. U hrvatskoj diplomatiji je od 
2000. godine. 

Mediji su ranije javljali da hrvatski šef diplomatije ima veće izglede da postane generalni sekretar Savjeta Evrope jer je žena, dolazi iz istočne Evrope i nove članice EU i govori četiri jezika, uz ostale kvalitete i stručnost. 

Savjet Evrope je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strazburu čiji je zadatak održavanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava u Evropi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Evropu osim Bjelorusije i samoproglašenog Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. 

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм