Nejednakost

Manje od jedan odsto stanovništva posjeduje polovinu teritorije Engleske

  • 21.04.2019. 13:40

Manje od jedan odsto populacije, uključujući aristokrate, članove kraljevske porodice i bogate investitore, posjeduju oko polovine teritorije Engleske, piše list "Indipendent", pozivajući se na knjigu "Ko posjeduje Englesku", koja će biti objavljena u maju.

Mnogi od njih naslijedili su imovinu kao članovi porodica koje su vlasnici generacijama, pa čak i vijekovima. 

Autor Gaj Šrabsol, ekološki aktivista i pisac, identifikovao je mnoge vlasnike i sakupio podatke koristeći informacije državnih tijela. 

On je pregledao oko 25 miliona dokumenata u državnom katastru i došao do zapanjujućeg zaključka da je u zemlji od oko 56 miliona stanovnika polovina teritorije u rukama oko 25 hiljada zemljoposjednika, od kojih su neki korporacije. 

Šrabsol kaže da se podaci mogu vidjeti samo u određeno vrijeme uz prisustvo ili posredovanje stotina službenika. Podaci nisu potpuno otvoreni za javnost, a vlasništvo je često sakriveno kroz korporacijske sisteme. 

Međutim, autor kaže da je u Britaniji ekonomska nejednakost veća nego u Njemačkoj ili Francuskoj i Skandinaviji, ali manje nego u SAD. 

Autor smatra da je razlog tome što Britanija nije doživjela ratove i revolucije proteklih vijekova koje su u mnogim zemljama zbrisale sisteme i oduzele imanja i posjede plemstva u većem dijelu Evrope. 

"Ko posjeduje 'zelenu i divnu zemlju Engleske' često je dobro čuvana tajna, djelomično i zato jer veliki dio zemlje uopšte nije registrovan", navodi autor. 

Ovo istraživanje predstavlja suštinu političkog problema Britanije, a to je ekonomska nejednakost, piše list. Poređenje sa drugim razvijenim zemljama je teško, jer one nemaju nacionalni katastar. 

Laburisti su odmah reagovali na rezultate istraživanja Šrabsola. 

"Nemojte da vam kažu da vašoj zemlji nisu potrebne radikalne promjene", napisao je lider laburista DŽeremi Korbin na "Tviteru". 

Iako vlasti još od 19. vijeka pokušavaju da u potpunosti registruju zemlju, oko 15 odsto cjelokupnog zemljišta Engleske, većinom u ruralnim oblastima, i dalje nije upisano u zemljišne knjige.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.