Predsjednik Francuske

Makron zatvara prestižnu Nacionalnu školu administracije

20:36, 08.04.2021.
Izvor: Tanjug
Predsjednik Francuske Emanuel Makron objaviće danas zatvaranje francuske Nacionalne škole za administraciju (Ecole Nationale d`Administration), elitne ustanove koja je iznjedrila mnoge predsednike zemlje, ambasadore i poslovne lidere, javili su francuski mediji.

Pokret za ukidanje onoga što je za neke u Francuskoj postalo simbol nejednakosti građana, dio je napora Markona, koji je i sam pohađao školu, za pravednije društvo, navodi Rojters.

Umjesto nje biće uspostavljena nova škola sa preinačenim pravilima za regrutovanje i pristupom najvišim nivoima državne službe.

Francuski radio Erop 1 izvestio je da se očekivalo da će Makron najaviti odluku na virtuelnom sastanku, dvije godine nakon što je prvi put rekao da planira da zatvori prestižnu ustanovu.

Postdiplomsku školu osnovao je 1945. godine bivši francuski predsjednik Šarl de Gol za obuku poslijeratne administrativne elite sastavljene iz svih društvenih slojeva.

Vremenom je, međutim, stekla reputaciju odabira iz gornjih društvenih slojeva i odvajanja od stvarnosti, navodi Rojters.