Predsjednik Francuske

Makron: Suočeni smo sa epidemijom

  • 27.02.2020. 17:37

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da se zemlja priprema za rast broja slučajeva zaraze virusom korona i da će morati da se suoči sa krizom najbolje što može.

- Suočavamo se sa krizom, epidemijom koja dolazi - rekao je Makron tokom posjete bolnici "La Piti-Salpetrije" u Parizu, gdje je prije dva dana preminuo prvi francuski državljanin od novog virusa.

Makron je rekao da se zna da je ovo "samo početak" i da će odluke biti donošene zajedno sa medicinskim radnicima.

U Francuskoj je do sada zabilježeno 18 slučajeva zaraze i dva smrtna ishoda, među kojima je kineski turista star 80 godina. On je bio prva registrovana žrtva virusa izvan Azije, prenio je AFP.

Druga žrtva u Francuskoj je bio nastavnik star 60 godina i taj slučaj brine zavničnike jer ova osoba nije putovala u regione zahvaćene virusom korona.

Vlada Francuske zatražila je od građana koji se vraćaju iz italijanskih regiona Lombardija i Veneto da izbjegavaju "sve izlaske koji nisu neophodni" i da svoju djecu ne šalju u školu.

Ista preporuka upućena je ljudima koji se vraćaju iz Kine, specifično Hongkonga, potom Makaua, Singapura i Јužne Koreje.