Nisu znali da ih snima kamera

Makron saudijskom princu Salmanu: “Zabrinut sam, nikad me ne slušate”

  • 01.12.2018. 21:14

Francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarao je nakratko, na samitu G20 u Buenos Ajresu, sa saudijskim princom prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, a kamera je zabilježila da je Makron tom prilikom rekao princu da je “zabrinut”.

Pariski “Mond” navodi da je Makron, tokom neformalnog susreta, najvjerovatnije izrazio zabrinutost zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija i situacije u Jemenu.

Dvojica lidera imala su neformalni razgovor na marginama samita G20, stojeći jedan blizu drugog i vidno nesvjesni da se njihova konverzacija snima.

Na video-snimku koji traje nekoliko minuta i koji je više medija objavilo na Tviteru, a na kojem Makron i princ razgovaraju na engleskom, čuje se kako Mohamed bin Salman francuskom predsjedniku kaže: “Ne brinite”.

-Ali, brinem. Zabrinut sam. Rekao sam vam to. Nikad me ne slušate – rekao je Makron, na šta mu princ odgovara da ga “naravno sluša”.

Na kraju kratkog razgovora, tokom kojeg su njihove riječi zaglušene okolnom bukom i glasom organizatora sa zvučnika, Makron za sebe kaže da je “čovjek od riječi”.

Razgovor se odvio još prije zvaničnog početka samita, u petak, kada je Makron sreo princa u prostoriji rezervisanoj za šefove država, navodi “Mond”.

Jelisejska palata je, u međuvremenu, potvrdila da je šef francuske države razgovarao sa saudijskim princom nekoliko minuta, prenosi “Mond”.

-On je želio iskren i odlučan razgovor o dvema temama – objasnio je predsjednikov savjetnik, naglasivši da je riječ o veoma kratkom susretu, a nikako ne o “bilateralnom sastanku”.

Inače, riječ je o prvom susretu tet-a-tet između Makrona i saudijskog princa otkako je Kašogi nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Samit G20 u Argentini je i prvi veliki skup na kojem se saudijski prestolonasljednik pojavio u javnosti otkako je ubijen Kašogi, kritičar režima u Rijadu, a za čije ubistvo mnogi sumnjiče, pa čak i optužuju, upravo Mohameda bin Salmana.

Što se tiče slučaja Kašogi, Makron je na samitu G20 izrazio spremnost Evropljana da istrazi koja je u toku pridruži međunarodne eksperte, a kad je riječ o krizi u Jemenu naglasio je potrebu za političkim rješenjem, podsjeća pariski list.